• Arja Ryynänen

”Mikä ihmeen hiha sulla on?”


Mikä ihmeen hiha sulla on - kysymyksen olen kuullut monta kertaa tämän kesän aikana, viimeksi tänään. Olen saanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kustantaman ja mittaan tehdyn hihan, jota käytän treenatessa ja töissä sekä kotona kun siivoan tai kannan painavia kauppakasseja.


Hiha kuuluu syövästä kuntoutumisen hoitoprosessiin. Työkyvyn ja kivuttoman arjen tukemisen lisäksi hiha vähentää käden turvotusta imusolmukkeiden poiston jälkeen. Hiha ehkäisee myös lisäsairauksien syntymistä. Mikään ei ole arvokkaampaa kuin olla terve ja tuntea itsensä hyvinvoivaksi.


Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa tarkastelemme toimialan kustannuksissa muun muassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon erien osalta. Hihani on yksi esimerkki erikoissairaanhoidon kustannuksista. Hiha on myös osa kuntoutuspolkua ja tärkeä työkyvyn sekä hyvän arjen toteutumiseksi myös perheeni näkökulmasta - kauppakassit ja siivoaminen kuuluvat jokaisen lapsiperheen arkeen.


Yhteiskunnan sadan euron sijoitus hihaan tuottaa moninkertaisesti takaisin hyvinvointia. Kaikki hyötyvät – minä, perhe, työnantaja ja yhteiskunta. Olen onnekas, että espoolaisena saan hihan maksutta. Olen kuullut, että joissain sairaanhoitopiireissä on rajattu mahdollisuutta kuntoutukseen ja apuvälineisiin. Lyhytnäköistä ja huonoa taloudellista päätöksentekoa, totean.


Elokuu on aikaa, jolloin alkaa kuntien seuraavan vuoden talouden suunnittelu. Entä jos sosiaali- ja terveydenhuolto nähtäisiinkin välttämättömän menoerän ja säästöjen sijaan sijoituksena kuntalaisten hyvinvointiin, työkykyyn ja työllisyyteen? Mitä jos isossa kuvassa katsoisimme ja laskisimme mitä sosiaali- ja terveydenhuoltoon sijoittama euro tuottaa takaisin esimerkiksi lapsille ja työikäisille? Ehkäpä kuntoutuksesta säästävät päättäjätkin ymmärtäisivät, että se on vaan tyhmää säästää hyvinvoinnista, kun sen sijaan voisi sijoittaa työkykyyn ja verokertymään. Uskon vakaasti, että erikoissairaanhoidon kustannukset laskevat kun ihminen tulee autetuksi oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti.


Hihan arvo on merkityksellinen. Työkyvyn palautuminen, kivuton elämä ja elämänilon palauttaminen tuottaa moninverroin takaisin tähän yhteiskuntaan. Kun on ollut heikoin lenkki ja kokenut tulleensa autetuksi, on voimavaroja antaa takaisin tähän yhteiskuntaan.


Meitä syövästä kuntoutuneita työikäisiä on paljon ja siksi on tärkeää, että syövän hoitopolulla katsotaan ihmistä kokonaisuutena. Meillä on sote, siis sosiaali- ja terveyshuolto - ihmisen kokonaisvaltaisen ulottuvuuden huomioivat peruspalvelut. Pidetään siitä huolta, että hyvinvointipalvelumme ovat aidosti vaikuttavia.


Kiitos vielä Espoo ja veronmaksajat.


#sote #hyvinvointitalous #SyöpäJaTyö31 katselukertaa0 kommenttia