• Arja Ryynänen

Puheenjohtajan joulupuhe 2018


Arvoisat Espoon keskustan jäsenet ja aktiivit!


Vuosi 2018 on lopuillaan ja hiljennymme kukin tahollamme nauttimaan joulun vapaista. Yksi nauttii joulun rauhasta lumivaipan kaunistamassa talvimaisemassa Espoossa tai muualla kotimaassa, toinen lähtee hakemaan etelän lämpöä ja aurinkoa. Paikalla ei ole niin väliä, sen sijaan tärkeintä on joulunsanoma – kiitollisuus ja rauha.


Mietin, millaisen tervehdyksen lähetän teille puheenjohtajakauteni viimeisenä tervehdyksenä. Moni varmasti tietää, että eduskunnan uudeksi jouluperinteeksi on muodostunut yöllä pidettävä kuttupuhe. Puhe ajoittuu joulun alle ja ilta-aikaan. Kuttupuheen tarkoitus on olla hauska, mutta asiaa sisältävä. Puhe toimii myös joulunalusajan ja vuoden lopun kiitospuheena.


Puheen historia ulottuu vuoteen 1983, jolloin silloinen kansanedustaja Timo Roos käsitteli taitavasti kuttua omassa puheenvuorossaan. Tästä muodostui yllättäen eduskuntaan perinne, jota on jatkettu vuosittain Pirkanmaalta kotoisin olevien kansanedustajien toimesta. Kuttupuhe pidetään eduskunnan täysistunnossa budjetti-istuntojen maa- ja metsätalousministeriön pääluokan lopuksi.


Kutusta on puhuttu muutenkin kuin joulun viimeisenä puheena. Eduskunnan arkistoista löytyy kansanedustaja Kankaanniemen vuonna 1998 tekemä kirjallinen kysymys kuttutalouden edistämisestä. Kysymyksessä kerrotaan, että väittämien mukaan kutun maito parantaisi jopa syöpäsairauksia. Mene tai tiedä, mutta viimeisen puolen vuoden kokemuksella totean, että kutun sijaan luottaisin mieluummin suomalaiseen terveydenhuoltoon. Kiitän HUS syöpätautien klinikkaa erinomaisesta hoidosta ja tärkeimmästä joululahjastani, on ilo viettää joulua elämän tärkeimmän lahjan - terveyden kera.


Joka kolmas suomalainen sairastaa syövän ja jatkossa tämä koskee arviolta joka toista suomalaista. Sairastuminen horjuttaa perusluottamusta ja uskoa elämään. Siksi on tärkeää, että voimme luottaa vahvasti suomalaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Me espoolaiset olemme etuoikeutettuja, sillä yhdenvertaisuus syöpähoitoihin ei toteudu kaikkialla Suomessa. SOTE-uudistus on tervetullut tästäkin syystä. Kiitän myös hallitusta, joka lisäsi ensi vuoden budjettiin määrärahoja tutkimustoimintaan – tämä pelastaa ihmishenkiä, kun yhä useampi tervehtyy vakavasta sairaudesta.


Kutulle sen sijaan jättäisin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen - HYTE:n. Eläimet ovat tärkeitä hyvinvoinnin edistämisen tekijöitä, oli kyse karjataloudesta ja puhtaasta suomalaisesta ruuasta tai lemmikkieläimistä, joka voi olla tärkeä perheenjäsen yksinäisen arjessa. Hyvä arki syntyy monista tekijöistä!


Kuttu on eläin, jota on kutsuttu myös köyhän miehen lehmäksi. Urho Kekkonen totesi aikoinaan: Älkää unohtako köyhän asiaa. Tärkeä muistutus tänäkin päivänä niin kaupungissa kuin maaseudulla. Yhä useampi voi hyvin, mutta hyvinvointierot kasvavat valitettavasti. Erityisesti olen huolissani lapsiperheiden ja ikääntyneiden köyhien määrän kasvusta. Kun tarkastelemme kotitalouksien menoja, asumisen kustannukset jatkavat yhä kasvuaan. Kuluneena vuotena on osoitettu sormella vuokra-asuntojen markkinajohtajaa Lumoa (VVO), jonka enemmistöomistajina on vasemmistopuolueiden rahoittajana tunnettu AY-liike. Köyhän asia koskee myös asumista ja siihen liittyvää keskustelua meidän tulee pitää puolueessa yllä. Jokaisella tulee olla mahdollisuus riittävän hyvään arkeen ja mahdollisuus valita mieleisensä asumismuoto.


Kuttupuheen tarkoituksena on sisältää huumoria. Kuitenkin joillekin ihmisille joulun mieliala voi olla kaukana huumorista ja ilosta. Köyhälle ja yksinäiselle joulusta voi muodostua vuoden kipukohta, siksi meidän tulee pitää huolta kaikkein haavoittuvimmista ihmisistä – sivistysvaltio mitataan sillä miten se pitää huolen heikoimmistaan.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa olen käsitellyt laajasti kaikkein haavoittuneimpien espoolaisten asioita. Kiitän yhteydenotoista ja yhteistyöstä. Lautakunnan ainoana keskustalaisena ja sosiaalityöntekijänä on ollut mahdollisuus toimia arvokartalla keskellä ja tehdä vaikuttavaa poliittista ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluissa Espoossa.


Lapsiperheillä on myös väliä: sillä on merkitystä miten huolehdimme lapsista ja millaista tulevaisuutta olemme luomassa kansallisesti ja globaalisti. Kiitän hallitusta hyvistä päätöksistä, muun muassa ammattikoulussa tai lukiossa opiskelevan köyhän perheen nuoren mahdollisuudesta oppivälinetukeen, Juha Sipilän esittämää ajatusta pienituloisten korotuksesta lapsilisään ja päätöksiä ilmastomuutoksen hillinnästä. Ja kysytään välillä lapsilta ja nuorilta heitä koskevista asioista. Nuorten suurin huolenaihe on ilmastonmuutos – nuoren sanoja lainaten: ”jos meillä ei ole maapalloa, jossa elää ja olla, mitä väliä on millään muullakaan, ihmisoikeuksilla ja rahalla!”


Palataampa vielä kuttuun. Minulle karjatalous ja kuttu symboloi myös puhdasta suomalaista ruokaa, jota tässä maassa tarvitaan nyt sekä tulevaisuudessa. Maataloustuottajamme tekevät kovaa työtä pitääkseen oman ruuantuotantomme hengissä, jota viimeisen kahden vuoden epäonniset satovuodet ovat hankaloittaneet.


Espoo nousi otsikoihin hiljattain 63% ruuan kotimaisuusasteella. Ruokaa tuodaan ulkomailta, kun meillä on mahdollisuus saada puhdasta kotimaista ruokaa ja vähemmällä ilmastovaikutuksella. Espoo Cateringilta vastuutonta hankintaosaamista! Kahden koululaisen äitinä ja keskustalaisena en voi hyväksyä sitä, että emme tiedä mistä lasten ja vanhusten lautasella oleva ruoka on peräisin. Tämä on asia, jonka puolesta on tehtävä töitä yhä puolueessamme ja paikallisesti Espoossa.


Suomalaisella ruualla on myös työllisyysvaikutus. Hallituksen asettama huima 72 prosentin työllisyystavoite on saavutettu ja seuraavana hallituskautena työllisyys tulee nostaa pohjoismaiselle tasolle 75 prosenttiin. Kuten kuttu, joka itsepäisesti sarvet tanassa kiipeää vuoristossa yhä ylöspäin, meidän tulee keskustassa topakasti edistää työllisyyden kasvua ja yritystoiminnan edellytyksiä. Korkea työllisyysaste on myös hyvinvointiyhteiskunnan mahdollistaja – se tuo rahaa yhteiseen kirstuun ja työnteon malli ehkäisee ylisukupolvista syrjäytymistä.


Hyvät Espoon Keskustan jäsenet ja aktiivit! Kuttu on haasteellinen eläin kuten on politiikan tekeminen – vain sitkeimmät selviävät. Keskusta on pystynyt uudistumaan koko sen historian ajan ja tämä työ jatkuu - uutena haasteenamme on kyky puhutella kaupunkilaisia. Rohkaisenkin jokaista teistä mukaan vaikuttamaan – Keskustalla on kokoaan laajemmat hartiat Espoossa. Arvot, tekomme ja puheemme tekevät keskustalaisen kaupunkipolitiikan Espoossa.


Haluan lopuksi kiittää kaikkia teitä jäseniä ja aktiiveja yhteistyöstänne sekä erityisesti johtokuntaamme kuluneesta vuodesta. On ollut ilo johtaa innostunutta johtokuntaa ja uudistaa järjestötoimintaamme. Jätän hyvillä mielin kunnallisjärjestön uuden puheenjohtajamme Tommi Halkosaaren hoiviin.


Ensi vuosi on vaalien supervuosi ja kolmen johtokuntavuoden jälkeen keskityn valtuustoryhmään, sosiaali- ja terveyslautakunnan työhön, sekä ennen kaikkea eduskuntavaalikampanjaan. Espoossa on lisäkseni kaksi hyvää kuntavaaliehdokasta ja jopa oma eurovaaliehdokas, kannustankin kaikkia teitä mukaan vaalityöhön! Kuntavaaleissa teemamme oli tehdä vaalityötä ilolla, sitä samaa sanomaa toivon eduskuntavaaleihin.


Jatkossakin saa ottaa yhteyttä ja tehdä kanssani keskustalaista politiikkaa Espoossa. Politiikka on yhteistyötä ja hyvän arjen tekoja.


Rauhaisaa joulua ja onnea uuteen vuoteen 2019,

Arja Ryynänen

arja.ryynanen@gmail.com

arjaryynanen.fi

53 katselukertaa

© 2018 by Arja Ryynänen